[Inici] [Autor] [Agenda] [Enllaços] [Genealogia] [El racó de la història] [Chimisanas i Julià][Mateu-Alsina i Nadal] [Tiana] [Badalona] [Notícies d’interès]  [Societat Catalana de Genealogia] [Centre Recreatiu i Cultural de Montgat] [Fotografies] [Suggeriments] 

TONAR A L’INICI


"Un membre de la família dels Ticis, durant l'Imperi Romà, va aixecar una gran vil·la rural que va pendre el nom que consignen ja els més antics pergamins medievals: "VILLA TITIANA", el qual es va transformar fins a l'actual de TIANA.

El primer escrit que ens dona la denominació de VIL-LA TITIANA es troba en el "Liber Antiquitorum" de la Catedral de Barcelona, l'any 989, quasi vuit segles després d'haver nascut la vil·la. Això es confirma posteriorment en el "Cartolari de Sant Cugat" l'any 1.018, en que apareix una villa Tissiana.

Al segle XI van començar les primeres grans explotacions agrícoles sota les dedicacions religioses d'esglèsies o ermites: San Martí (Montgat), Sant Romà i Sant Cebrià.

La primitiva església parroquial de Tiana - avui hermita de l'Alegria - es construí sobre les ruïnes d'un temple romà pertenyen a Vil·la Titiana. Consegrada solemnement el 23 de novembre de l'any 1.100 com a parròquia de Sant Cebrià, de Tiana, va ser durant moltes centúries l'esglèsia parroquial de la vila.

El 1.415 l'Ordre Cartoixà adquireix el convent de monges a dalt de la Conreria com a part de la finca del Mas Rovira, on es comença a bastir el nou monestir. L'obre queda acabada el 1.463. Al covent, hi arriben els germans que tindran cura dels conreus que comprenen moltes terres del Maresme i del Vallès, sota la direcció del "Pare Conrer", d'aquí ens arriba l'actual nom de la Conreria.

A l'Edat Mitjana Tiana era una vila de jurisdicció reial inclosa dins la vegueria de Barcelona, és a dir formava part dels dominis del rei. Més tard Tiana formà part del corregiment de Mataró desdel 1.796 fins al 1.833 que es creà la comarca del Maresme.

Durant els segle XVIII es creen les primeres indústries tèxtils del poble i la majoria de les terres, feren el canvi del cultiu de cereals pel de ceps.

Al 1.848 s'ignaugura el ferrocarril de Barcelona-Mataró, que fou el primer de la Península, així com el tunel de cinc-cents peus de llarg, construïts sota el llegendari Turó (Montgat).

Durant el segle XIX la gent de Barcelona descobreix Tiana com a zona d'estiueig. La barriada de Montgat, amb les seves platges i banys també es consolida com a zona d'estiueig, malgrat que ja es comença a apreciar la llavor de la revolució industrial.

Al 1.915 s'inaugura el tramvia de Tiana. Feia el recorregut des de l'església fins a l'estació de tren de Montgat.

La indústria arriba junt amb el segle XX al barri de Montgat, i Tiana també comença a canviar els cultius (tarongers i sobretot la vinya per hivernacles o la floricultura)".

(Informació obtinguda de la web de l'Ajuntament de Tiana)


GENEALOGIA DE TIANA